A kincseket a víz mossa ki a földből,
és ugyanaz az áramlat vissza is temeti őket.

Paulo Coelho

Elsőre olyan, mintha ennek a kérdésnek semmi értelme nem lenne. A válasz lehetne csupán annyi, hogy ott vegyünk, ahol árulnak. Miért hamis ez a gondolat?

Mire figyeljünk szivattyú vásárláskor?

Ezúttal csak azt vesszük szemügyre, hogy hol érdemes vásárolni illetve, hogy hol nem.

Ahogy bármely műszaki cikk esetében igaz, a gyártók legjobb szándéka és a modern gyártási folyamatok ellenére időnként előfordulhatnak gyártásból eredő problémák, meghibásodások és adódhatnak helytelen használatból keletkező hibák. Fontos tehát, hogy olyan helyen vásároljunk, ahol később segíthetnek ezek megoldásában. Legjobb, ha értenek annyira az értékesített készülékekhez, hogy már vásárláskor tanácsokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a felhasználásból eredő esetleges gondok egy része elkerülhető legyen.

Sajnos nem ritka, néhány piacon elérhető szivattyú esetében, hogy azt itthon és általában az Európai Unió területén nem is árulhatnák, mert nem biztonságosak. Egy olyan szivattyú használata melyből pl. hiányzik a földelés, akár halálos áramütést is okozhat. (Nem állítjuk, hogy minden szivattyú amit piacon árulnak ilyen, de tapasztalatból tudjuk, hogy vannak ilyenek.)

Ha a kérdés nem a "hol"!

Egyetlen röpke gondolat, ami szintén igaz minden műszaki cikk esetében. Ne csak a márka nevét figyeljük, de nézzük meg azt is, hogy kik állnak mögötte. Miért? A név olykor megtévesztő. Több olyan szivattyú márka is forgalomban van, melyeknek németes hangzású neve van, de valójában semmit köze Németországhoz. 

Ezekkel a márkanevekkel olykor arra építenek a gyártók, hogy tudatunkban a német márkák, német termékek a megbízhatósággal egyenlők. Hajlunk a vásárlásra akkor is, ha gyanúsan olcsónak tűnik.