A kincseket a víz mossa ki a földből,
és ugyanaz az áramlat vissza is temeti őket.

Paulo Coelho

Valószínűleg nincs ember aki vitatná, hogy a földi élet nélkülözhetetlen feltétele a víz jelenléte.

Ha figyelembe vesszük, hogy ennek ellenére milyen módon bánunk ezzel a kinccsel, elgondolkozhatunk azon, valóban olyan intelligens lények vagyunk-e, mint ahogy azt olykor hisszük.

Itt, Európa szívében ma még kiváltságos a helyzetünk. Az elmúlt évszázadok során megszokhattuk, hogy van vizünk és ma, a 21. század elején a legtöbb otthonban rendelkezésre álló víz jó minőségű. Ahol nem adott a vezetékes víz, ott jellemzően megvalósítható az ott élők ellátása fúrt kutakból. 

Földünkön ma is változások zajlanak, így amit ma biztosra veszünk, azt utódaink talán már nem tehetik meg. Az éghajlat változást kár lenne vitatni. Ennek nyomán pedig minket is elérhetnek aszályok, víz hiányok, nélkülözések.

Ma még oly távolinak tűnnek azok az országok, földrészek, ahol emberek sokasága kénytelen sokkal rosszabb körülmények között élni, ahol a vizet mindennél drágább kincsnek tekintik, ahol sokan a víz hiánya vagy rossz minősége miatt sokkal rövidebb életet élhetnek, mint ami számunkra természetesnek tűnik.

Bárcsak felébrednénk és nem halogatnánk tovább azokat a lépéseket, amik nélkül a jövőnk igencsak bizonytalannak látszik! Bárcsak többet foglalkoznánk azzal, hogy miként teremthetnénk másol is jobb körülményeket, bárcsak képesek lennénk valóban távolabb látni a mai napnál!

Ma még úgy tűnik a pénz az úr, de közeledni látszik a nap, amikor a "természet" megrázza magát.